زایمان سزارین یکی از روش های رایج زایمان بوده که اکثر مادران برای تجربه نکردن درد زایمان طبیعی، به آن پناه می برند. زایمان سزارین در اتاق عمل انجام شده و روند آن با ایجاد یک برش بر روی قسمت زیر شکم برای خارج کردن نوزاد از رحم مادر، خلاصه می شود.
در اکثریت موارد زایمان سزارین به دلیل جلوگیری از بروز بیماری و ترجیح خود مادر زیر نظر پزشک متخصص زنان صورت می گیرد. گرچه بسیاری از مادران خواهان انجام دادن این روش زایمان هستند، اما باید توجه داشت که وضعیت و شرایط مادر باید توسط پزشک متخصص ارزیابی شود و با طبق تشخیص دکتر بهترین روش زایمان انتخاب گردد.
البته ممکن است این عمل به صورت اورژانسی و پیش بینی نشده در صورت پارگی زودرس کیسه آب مادر صورت بگیرد.
درنهایت زایمان سزارین معمولا در هفته سی و نهم بارداری انجام می شود و این بدان معنی است که نوزاد ۲ هفته زودتر از زایمان طبیعی متولد می شود به همین جهت برخی از متخصصان زایمان سزارین را، زایمان زودرس می دانند. در ادامه مطلب از ویکی درمان به نکات مهم زایمان سزارین می پردازیم.
زایمان سزارین چه زمانی انجام می شود؟
زایمان سزارین در زمانی اتفاق می افتد که مادر به علت مشکل جسمی و یا هر نوع عوارض در زمان بارداری امکان بارداری طبیعی دیگر نداشته باشند. مانند:
- تناسب نداشتن سر با لگن مادر
- داشتن سابقه زایمان سزارین
- بارداری دو قلویی و چند قلویی
- وجود جفت سرراهی
- قرار گرفتن نوزاد در رحم به شکل عرضی
- مبتلا شدن مادر به بیماری های جنسی
- کند شدن روند زایمان
- مشکلات مهمی در بند ناف و یا جفت وجود داشته باشد.
- بزرگ بودن جنین
- دچار مشکل شدن ضربان قلب نوزاد و اختلالات قلبی
البته زایمان سزارین با توصیه پزشک زنان انجام می شود که بعد از معاینه شما به نتیجه گیری می رسد.
خطرات زایمان سزارین چیست؟
آمار جهانی زایمان سزارین روز به روز رو به افزایش است. این موضوع در حالی است که پزشک های بسیار به این باور هستند که زایمان سزارین ارجحیت به زایمان طبیعی ندارد. درست است که ادران و فرزندان بعد از زایمان سزارین دچار مشکل نمی شوند اما این یک عمل بسیار یزرگ است که با خود خطراتی را به همراه دارد.
چند مورد از خطرات سزارین:
- باعث دچار صدیمه شدن مادر و کودک
- عفونت پیدا کردن محل جراحت
- امکان تشکیل لخته های خونی در ریه و پاهای مادر
- عوارض های شدید بیهوشی مانند تهوع، سردرد های شدید و کمردرد
- امکان شیوع اختلال های تنفسی در نوزاد
- امکان ایجاد خطر جفت سرراهی در بارداری های بعد
- از دست دادن مقدار زیادی خون به علت خونریزی بعد از زایمان
نحوه انجام زایمان سزارین
قبل از شروع زایمان برای وصل کردن آنژوکت رگ گیری را آغاز می کنند. بعد از آن یا به روش بی حسی نخاعی و یا به روش بیهوشی روند عمل را شروع می کنند.
در عمل سزارین با بی حسی به صورت ناحیه ای مادر می تواند کاملا هوشیار باشد و تولد فرزند خود را ببیند. بعد از بی حسی و یا بیهوشی یک برش به صورت عرضی در بالای ناحیه تناسلی ایجاد می شود. سپس بعد از خارج شدن نوزاد از شکم مادر، جفت را هم خارج می کنند و بعد جای برش را بخیه می زنند.
به علت امکان برگشت موادی که در دستگاه گوارش شما وجود دارد در زمان عمل از مری به مجاری تنفسی توصیه می شود به صورت ضروری حداقل هشت ساعت ناشتا باید باشید.
نکات طلایی برای بهبودی سریع عمل سزارین
معمولا مادران بعد از ۴۸ ساعت از عمل مرخص می شوند. بهبود به صورت کامل برای عمل سزارین در حدود ۴ هفته بعد از عمل صورت می گیرد. برای بهتر بودن روند بهبودی خود بهتر است این نکات را رعایت کنبد:
- تا زمان بهبودی کامل باید فعالیت خود را کم کنید و کاملا استراحت کنید. اجسام سنگین، ورزش و فعالیت های سنگین ممنوع است. اما به صورت کامل در رختخواب نباشید چون باعث بروز امبولی می شود. فقط کمی از فعالیت های خود را به صورت سبک انجام دهید.
- امکان بروز درد در پایین شکم خواهید داشت و این موضوع تا دو هفته امکان دارد طول بکشد. با توصیه پزشک مسکن مورد نظر را مصرف کنید.
- درست مانند زایمان طبیعی شما خونریزی خواهید داشت؛ خونریزی شما به مرور کم می شود. از پدهای بهداشتی استفاده کنید و از استفاده تامپون دوری کنید.
جمع بندی
اگر در زمان پس از زایمان سزارین نشانه هایی از عفونت در بدن خود دیدید، مانند تب، قرمزی، یا چرک و تورم سریع به پزشک خود مراجعه کنید.
باید شما بدانید که زایمان سزارین به نسبت زایمان طبیعی عوارض و خطرات بیشتری هم برای مادر و هم کودک دارد. بهتر است برای انتخاب با پزشک مشورت کنید تا به علت ترس این زایمان را انتخاب کنید. امکان به خطر افتادن جان مادر و فرزند وجود دارد پس بهتر است در صورت لزوم سزارین انجام شود.
مقاله پیشنهادی: هرآنچه که باید درباره رژیم غذایی پس از زایمان بدانید!
سوالات متداول
چه مدت بعد از بارداری می توان باردار شد؟
باید بین سزارین اول و بارداری بعدی حداقل ۱.۵ تا ۲ سال صبر کنید. در طول این مدت، بدن زن احیا می شود و لایه عضلانی رحم بهبود می یابد. با این حال، توصیه می شود که زایمان بعدی بیشتر از دوسال به تعویق نیافتد. پنج سال پس از عمل سزارین ممکن است با خطرات حاملگی مانند زایمان زودرس، وزن نامناسب جنین و غیره مواجه شوید.
در شرایط غیر اورژانس، چه زمانی برای انجام سزارین مناسبتر است؟
مناسبترین زمان در شرایط غیراورژانس، وقتی است که معیارهای بالینی و آزمایشگاهی برای بلوغ جنین به اثبات رسیده باشد و معمولا وقتی این اتفاق میافتد که سی و نه هفته کامل از تاریخ آخرین قاعدگی خانم باردار گذشته باشد.
حجم خونی که خانمها در حین سزارین از دست میدهند، چقدر است؟
میزان خونریزی در حین عمل سزارین به طور معمول، یک لیتر است و البته بعضی از خانمها ممکن است خونریزی تا یک و نیم لیتر را هم تجربه کنند. به همین دلیل است که معمولا یک تا دو لیتر سرم رینگر لاکتات و یا سرم قندی نمکی در طی عمل و بلافاصله بعد از عمل به بیمار تزریق میشود.