دندان خرگوشی چیست؟ (علل شکل گیری، اصلاح و درمان)
دندان خرگوشی چیست؟

زمانی که دندانهای شما در فک پایین، در سرجای خود قرار دارند اما دو دندان جلوی بالایی کمی بلندتر و جلوتر هستند، در این حالت اصطلاح دندان خرگوشی رخ میدهد. این حالت تنها در دندان های بالایی رخ میدهد و شامل دندانهای پایینی نمیشود. گاهی شکل گیری دندانها به صورتی است که تمامی دندان های بالایی دچار این مشکل میشوند و جلوزدگی شامل حال تمامی دندانها میشود که در این حالت میتوانید با استفاده از ارتودنسی به درمان آنها اقدام کنید.
در این مطلب از ویکی درمان قصد داریم، اطلاعاتی در خصوص دندان خرگوشی، علل شکل گیری و درمان آن به شما بدهیم.
دندان خرگوشی چیست؟
دندان خرگوشی به حالتی گفته میشود که گاهی به دلایل مختلف، دندانهای بالایی دچار ناصافی شده به صورتی که با دندانهای پایین همتراز نبوده و از آنها جلوتر قرار میگیرد. این ناصافیها درجات مختلفی دارد که بسته میزان آنها درمان بر بر روی فرد مورد نظر انجام میگیرد. اگر دندان خرگوشی به صورتی باشد که دندان های جلویی بلندتر از حد معمول باشند میتواند تاثیر مستقیمی بر عدم زیبایی لبخند شما داشته باشد.
عده ای از افراد با حالت دندان خرگوشی خود کنار آمده و آن را به نوعی یک حسن تلقی میکنند؛ اما عده ای دیگر به دلایل مختلف اعم از زیبایی یا درمانی ترجیح میدهند به اصلاح این فرم از دندان پرداخته و آن را ترمیم کنند.
علل شکل گیری دندان خرگوشی چیست؟
علل و عوامل زیادی وجود دارند که باعث ایجاد عارضه دندان خرگوشی در افراد میشوند. عارضه دندان خرگوشی اگر به صورت حاد در افراد وجود داشته باشد باید قبل از اینکه موجب بروز عوارض دیگر در دندان های کناری شود، درمان و برطرف شود. تشخیص دندان خرگوشی بسته به نوع و شدت آن در زمانهای مختلفی رخ میدهد که ممکن است از سنین کودکی تا بزرگسالی متغیر باشد. در ادامه به برخی از عوامل ایجاد کننده این عارضه اشاره خواهیم کرد.
- ژنتیک
یکی از اصلی ترین علت های بروز عارضه ی دندان خرگوشی، عوامل ژنتیکی و ارثی هستند که ممکن است در اکثر افراد وجود داشته باشد. در این حالت فرد به صورت مادرزادی دارای این حالت بوده و یا اینکه به مرور زمان دچار جلوزدگی دندان ها میشود. این عارضه بیشتر در افرادی رخ میدهد که دارای فک کوچکی هستند و فضای کافی برای رشد دندان ها در فک وجود ندارد.
- مشکلات دهان
گاهی ممکن است مشکلاتی در دهان فرد وجود داشته باشند که عارضه دندان خرگوشی را در پی داشته باشد. این مشکلات شامل: وجود تومورها و کیست در دهان، وجود دندان اضافه یا نهفته در فک و غیره می شود.
- عادات اشتباه کودکی
یکی از دیگر عواملی که در ایجاد دندان خرگوشی دخیل هستند، وجود عادات اشتباه در کودکی افراد است، از جمله ی این عادات مکیدن انگشت، پستانک وشیشه شیر بیش از حد است که تاثیر نسبتا منفی را در شکل گیری دندانها در بزرگسالی به ارمغان می آورد. این عادات موجب ایجاد فشار بر روی دندان های بالایی شده و ریسک ابتلا به عارضه ی دندان خرگوشی را بالا میبرد.
فشار زبان در پشت دندانها
یکی دیگر از عادات غلط دهانی که موجب ایجاد عارضه ی دندان خرگوشی می شود فشار آوردن بیش از حد زبان به پشت دندانهای بالا است که ممکن است این اتفاق به دلیل وجود عارضه های مختلف و یا بر طبق عادت روزانه اتفاق بیفتد که هرکدام از این دلایل به تنهایی می تواند دندان خرگوشی شدن را برای شما در پی داشته باشد. این حالت اکثرا در کودکان رخ میدهد اما ممکن است در بزرگسالی نیز ادامه پیدا کند.
درمان دندان خرگوشی
درمانهای زیادی برای عارضه ی دندان خرگوشی وجود دارند که هریک از آنها با توجه به میزان جلوزدگی و آسیب برای بیمار تجویز میشوند. چرا که مدل فک و قرارگیری دندانها در هر فرد متفاوت بوده و میزان خرگوشی بودن دندانها نیز به این عوامل بستگی دارد. از جمله این درمان ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱: ارتودنسی
یکی از بهترین و تاثیرگذارترین درمان ها در عارضه ی دندان خرگوشی استفاده از ارتودنسی برای فک بالا و پایین است. در این روش با استفاده از پلاک های ارتودنسی، دندان هایی که دچار جلوزدگی هستند، به عقب هدایت شده و شکل منظمی را به خود میگیرند. به دلیل عدم رشد کامل فک در سنین کودکی و پایین، توصیه می شود حدالامکان این درمان در سنین پایین انجام شود.
۲: لمینت
یکی دیگر از درمان های مطرح برای عارضه ی دندان خرگوشی، استفاده از لمینت یا ونیر دندان است که امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده است؛ چرا که لمینت دندان در ابتدا با ایجاد طرح لبخند، اقدام به رفع نواقص در دندان ها کرده و ظاهری زیبا به دندانها میبخشد. اما در اینجا باید بگوییم که انتخاب نوع لمینت و تعداد آن به نظر دندانپزشک متخصص بستگی دارد.
۳: جراحی فک
اگر بیمار به سنی رسیده باشد که دیگر اعمال ارتودنسی بر روی دندانها نتیجه ای نداشته باشد، باید با عمل جراحی فک نسبت به اصلاح فرم فک و دندانها کمک کرد. در این روش متخصص ارتودنسی با عمل جراحی، دندانهای بیمار را به سمت عقب هدایت میکند.
سخن پایانی
عارضه دندان خرگوشی معمولا در حالتی پیش می آید که دندانهای فک بالا جلوتر از فک پایین قرار گرفته و حالت ناهنجاری را به خود بگیرند. علل و عوامل زیادی وجود دارند که باعث ایجاد عارضه ی دندان خرگوشی در افراد میشوند که در این مقاله ویکی درمان به آنها پرداختیم.