۲ علل مهم درد پرینه در زنان چیست ؟

۱
(۱)

پرینه ناحیه‌ای بین مقعد و اندام تناسلی می‌باشد که در زنان از دهانه واژن تا مقعد و در مردان از کیسه بیضه تا مقعد امتداد دارد. این ناحیه در نزدیکی چندین عصب، ماهیچه و اندام قرار گرفته است؛ بنابراین احساس درد پرینه چندان هم غیر معمول نمی‌باشد. صدمات، مشکلات دستگاه ادراری، عفونت‌ها و سایر شرایط می‌توانند باعث درد پرینه شوند که قصد داریم در ادامه مطلب از ویکی درمان به بررسی عوامل ایجاد درد پرینه، به خصوص درد پرینه در زایمان طبیعی بپردازیم.

درد پرینه چگونه است؟

یکی از ترس‌های شایع بین خانم‌های باردار برای زایمان طبیعی، پارگی‌های حین زایمان همچون پارگی پرینه می‌باشد که درد پرینه را به همراه دارد. حدود ۹۰ درصد از مادران در حین زایمان طبیعی، دچار پارگی دهانه واژن می‌شوند. در حقیقت پارگی خفیف دهانه واژن جزیی از روند بسیاری از زایمان‌های طبیعی است که به طور معمول‌؛ ۹۹ درصد پارگی‌های دهانه واژن و احساس درد پرینه در زایمان طبیعی به صورت خفیف هستند و به سرعت التیام پیدا می‌کنند.

با این حال، همانطور که گفتیم، بسیاری از مادران از پارگی دهانه واژن در حین زایمان طبیعی می‌ترسند و می‌خواهند با هر هزینه‌ای که شده از آن جلوگیری کنند. متأسفانه می‌ توان گفت که تقریبا غیر ممکن است بتوان از پارگی پرینه در زایمان طبیعی اجتناب کرد، اما می‌توان احتمال آسیب شدید آن را کاهش داد.

مطلب پیشنهادی : بهترین دکتر زنان در تهران

علل درد پرینه در زنان چیست؟

درد پرینه

دلایل و شرایط متعددی وجود دارد که می‌تواند سبب درد پرینه در زنان شود که این دلایل عبارتند از:

  • ولوودینیا
    ولوودینیا درد مزمن فرج می‌باشد. یعنی زمانی که شما در بافت خارجی اطراف دهانه واژن، احساس درد کردید به ولوودینیا مبتلا شده‌اید و معمولا در صورتی تشخیص داده می‌شود که پزشک نتواند علت بالقوه دیگری برای درد شما پیدا کند.
    علامت اصلی ولوودینیا، درد در ناحیه تناسلی از جمله پرینه است. این درد ممکن است دائمی یا موقت باشد؛ همچنین در موارد دیگر، ممکن است تنها زمانی رخ دهد که ناحیه مورد نظر تحریک شده باشد.
  • زایمان
    در طول زایمان واژینال، ممکن است به اپیزیوتومی نیاز داشته باشید. اپیزیوتومی یک برش جراحی در ناحیه پرینه می‌باشد که باعث می‌شود دهانه واژن شما بزرگ شود تا خروج نوزاد از کانال زایمان آسان‌تر باشد.

روش‌ های جلوگیری از پارگی و درد پرینه در زایمان

پیش بینی این که کدام یک از مادران باردار دچار پارگی و درد پرینه می‌شوند، بسیار دشوار است. با این حال راهکارهایی وجود دارند که شما می‌توانید با انجام آن احتمال پارگی پرینه و درد آن پس از پاره شدن را به حداقل برسانید. راهکارهایی همچون:

  • تغذیه مناسب همراه با چربی‌های مفید
  • مصرف امگا ۳
  • آماده کردن بدن در دوران بارداری
  • ماساژ روزانه ناحیه پرینه در دوران بارداری
  • تمرینات کف لگن با نام کگل در دوران بارداری
  • زایمان در آب
  • حرکت دادن بدن و راه رفتن در فواصل انقباضات رحمی
  • ماساژ ناحیه پرینه در هنگام زایمان
  • کمپرس گرم بر روی ناحیه پرینه حین زایمان
  • انتخاب راحت‌ترین موقعیت قرارگیری بدن در زایمان
  • متمایل شدن به سمت جلو در موقعیت چهار دست و پا هنگام زایمان
  • دراز نکشیدن به پشت در حین زایمان
  • قرار گرفتن به پهلو در زایمان
  • باز نکردن بیش از حد زانوها در حین زایمان
  • تنفس صحیح بجای فشار وارد کردن
  • حبس نکردن نفس در حین انقباضات
  • گوش کردن به فرمان طبیعی بدن
  • انتخاب پزشک با تجربه در زمینه زایمان طبیعی
  • دوری از القاء زایمان
  • دوری از بی حسی اپیدورال
  • دوری از ابزار کمک زایمانی مانند فورسپس و…
  • اجتناب از برش اپیزیوتومی
  • استخدام یک ماما قبل از زایمان

مطلب پیشنهادی : عفونت ادراری بعد از زایمان

علت‌ های عمومی درد پرینه کدام‌ اند؟

درد پرینه

همانطور که گفتیم، شرایط متعددی می‌تواند باعث درد پرینه شود که مهم‌ ترین و شایع‌ ترین شرایط درد پرینه عبارت است از:

عفونت مجاری ادرار (UTI) : عفونت دستگاه ادراری، عفونتی است که در هر قسمت از سیستم ادراری شما مثل مجرای ادرار، مثانه یا کلیه‌ها وجود دارد. بیشتر عفونت‌های ادراری بر دستگاه ادراری تحتانی که شامل مثانه و مجرای ادرار شما می‌شود، تأثیر می‌گذارند.

در نظر داشته باشید که UTI در زنان شایع‌تر است، اما هر کسی می‌تواند به آن مبتلا شود. این بیماری زمانی اتفاق می‌افتد که باکتری‌ها از طریق مجرای ادرار وارد بدن شوند که باعث عفونت و درد پرینه می‌شوند.

سیستیت بینابینی : سیستیت بینابینی یا سندرم مثانه دردناک، یک بیماری طولانی مدت است که می‌تواند باعث درد و فشار در مثانه و لگن شما شود. سیستیت بینابینی نیز همانند عفونت‌های ادراری در زنان شایع‌تر است، اما می‌تواند مردها را هم درگیر کند.

توجه داشته باشید که سیستیت بینابینی به دلیل اختلال در عملکرد اعصاب لگن ایجاد می‌شود که در این حالت؛ به جای اینکه این اعصاب فقط زمانی که مثانه پر است به شما سیگنال بدهند، در طول روز و شب به شما سیگنال می‌دهند. لذا این وضعیت می‌تواند در بعضی افراد، منجر به درد پرینه شود.

صدمات : آسیب‌های پرینه نسبتا شایع هستند. تصادف، افتادن و ضربه به کشاله ران می‌تواند باعث کبودی، خونریزی و حتی پارگی در پرینه شود که همین، منجر به ضربان‌دار شدن و درد شدید و به دنبال آن هفته‌ها حساسیت می‌شود.

همچنین می‌تواند منجر به آسیب به اعصاب و رگ‌های خونی در پرینه شود که ممکن است باعث مشکلات مثانه یا مشکلاتی در حین رابطه جنسی شود و درد پرینه را به دنبال داشته باشد.

آبسه : آبسه یک تاول چرکی دردناک است که می‌تواند در هر نقطه از بدن شما ایجاد شود. آبسه زمانی اتفاق می‌افتد که باکتری وارد بدن شما می‌شود و عفونت اتفاق می‌افتد.

در این حالت، سیستم ایمنی بدن گلبول‌ های سفید خون را به آن ناحیه می‌فرستد که می‌تواند باعث ایجاد چرک در آن ناحیه شود. آبسه می‌تواند مستقیما در پرینه یا نقاط مجاور مثل فرج یا کیسه بیضه ایجاد شود و درد پرینه را رقم بزند.

درمان‌ های خانگی درد پرینه چگونه انجام می‌شوند؟

درمان‌ های خانگی درد پرینه چگونه انجام می‌شوند؟

برای تسکین درد پرینه، درمان‌های خانگی مختلفی وجود دارد که تعدادی از این درمان‌ها به شرح زیر می‌باشد:

  1. ناحیه پرینوم را تمیز نگه دارید.
    برای جلوگیری از عفونت‌های باکتریایی، همیشه ناحیه پرینوم را تمیز نگه دارید. برای این منظور از آب گرم استفاده کنید تا مانع تحریک پوست شود.
    با ضربه زدن از جلو به عقب، ناحیه را خشک کنید تا جایی برای رشد باکتری‌ها نماند. همچنین، نوارهای بهداشتی را با فواصل منظم تعویض کنید.
  2. دوش آب گرم بگیرید.
    حدود ۲۰ دقیقه در یک وان یا تشت پر از آب گرم، به صورتی که باسن‌تان در آب غوطه‌ور باشد بنشینید.
  3. از کیسه یخ استفاده کنید.
    مقداری یخ از آب تصفیه‌شده تهیه کنید و داخل دستکش‌های جراحی بگذارید. آن را روی ناحیه پرینوم خود قرار دهید تا درد را تسکین دهد.
    لازم است بدانید، این کار فرایند ترمیم را نیز سرعت می‌بخشد.
  4. تمرین‌های کگل را انجام دهید.
    تمرین‌های کگل برای تقویت ماهیچه‌های لگن و بهبود گردش خون جهت تسریع فرایند ترمیم، عالی هستند.
  5. لباس‌ زیر راحت و نخی بپوشید.
    از لباس‌های زیر نخی و گشاد استفاده کنید، چرا که لباس‌های گشاد نخی اجازه می‌دهند هوا جریان داشته باشد و باعث خارش پوست نمی‌شوند.

مطلب پیشنهادی : تغییر میل جنسی در دوران بارداری

سوالات متداول

بهبود نایحه پرینه چه قدر طول می کشد ؟

اگر زایمان طبیعی انجام داده باشید، ممکن است ناجیه پرینه متورم یا حساس شده باشد، اما احتمالا با گذشت یک هفته یا شاید یک و دو روز بهبود پیدا کند. زمان بهبود پارگی پرینه در هر زنی متفاوت بوده و به میزان شدت پارگی بستگی دارد.

موثرترین روش جهت تسکین درد ناحیه پرینه چیست ؟

مصرف مسکن همچون استامینوفن، تعویض پد یا نوار بهداشتی، خشک کردن صحیح ناحیه مقعد، استفاده از لگن آب گرم و قرار دادن زخم در معرض هوا برای تسکین درد ناحیه پرینه موثر هستند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۱ / ۵. تعداد رای: ۱

هنوز رای ثبت نشده است.

الهام کریمی

الهام کریمی هستم. دانشجوی پزشکی، زنان و زایمان. تلاش میکنم شما را با محتواهای صحیح و به روز در زمینه آشنا کنم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *