جراحی لثه برای روکش

جراحی لثه برای روکش زمانی انجام می‌شود که دندان شکسته و یا از بین رفته است. این جراحی با برداشتن بخشی از بافت لثه و حتی گاهی اوقات استخوان کمک می‌کند تا دندان در دسترس قرار گرفته و بنابراین روکش بتواند سطح بیشتری از دندان را پوشش دهد. 

جراحی لثه روشی شناخته شده و جا افتاده است و انجام آن در نهایت یک ساعت زمان می‌برد. روکش‌ها درواقع تاج‌هایی به شکل دندان هستند که به دلایل زیبایی و ساختاری بر روی یک دندان طبیعی قرار می‌گیرند. 

زمانی که دندان شکسته یا از دست رفته یا برای تکمیل مراحل دندانپزشکی در مواقعی مانند ساخت بریج‌ها (bridge)، ریشه و کاشت دندان (ایمپلنت) از این جراحی استفاده می‌شود. روکش‌ها باید بسیار محکم روی دندان قرار بگیرند.

هدف از جراحی لثه برای روکش

اگر سطح دندان به اندازه‌ای نباشد که بتواند روکش را به خودی خود نگه دارد، جراحی لثه برای روکش ضروری است. در مورد دندان‌هایی که شکسته یا دچار پوسیدگی شده‌اند، این روش به محکم شدن روکش کمک می‌کند.

در این جراحی در صورت لزوم بخشی از بافت لثه برداشته شده و یا قسمتی از استخوان تراشیده می‌شود؛ بنابراین سطح بیشتری از دندان در دسترس قرار می‌گیرد و روکش راحت‌تر روی دندان نصب می‌شود.  

جراحی لثه برای روکش همچنین برای اصلاح لبخند لثه‌ای (gum smile) به کار می‌رود. در افراد لبخند لثه‌ای، لثه‌های بالای دندان هنگام لبخند زدن دیده می‌شوند.

برای اطلاعات بیشتر می توانید جراحی لثه برای کامپوزیت را مطالعه کنید.

چگونه باید برای جراحی لثه برای روکش آماده شد؟

دندانپزشک ممکن است تا زمان آماده شدن فرد به‌منظور جراحی لثه برای روکش از روکش موقت استفاده کند. روکش موقت می‌تواند از دندان فرد در کوتاه‌مدت محافظت کرده و همچنین اتصالات روکش جدید را راحت تر کند.

قبل از جراحی، فرد باید برای ارائه سوابق پزشکی به پریودنتیست مراجعه کند و عکس دندان‌های خود را به او نشان دهد و در مورد هر دارویی که مصرف می‌کند با جراح خود صحبت کند. در صورت نیاز به قطع هر یک از داروها، با جراح صحبت خواهد کرد.

جراحی لثه برای روکش

آنچه در طی جراحی لثه برای روکش اتفاق می افتد؟

پریودنتیست در طول یک عمل سرپایی این جراحی را انجام می‌دهد. در واقع فرد بعد از جراحی، می‌تواند به منزل خود برگردد. مدت زمان انجام جراحی لثه برای روکش بسته به تعداد دندان‌هایی که به جراحی احتیاج دارند و همچنین نیاز یا عدم نیاز به برداشتن بافت لثه و استخوان متفاوت است. 

اگر روی هریک از دندان‌های مجاور، روکش باشد، ممکن است پریودنتیست آن‌ها را قبل از عمل برداشته و پس از آن دوباره جایگزین کند. در این جراحی بی‌حسی موضعی به کار می‌‌رود و همچنین ممکن است به فرد داروی آرامبخش نیز داده شود. 

در جراحی لثه برای روکش، متخصص پریودنتیست قسمتی از لثه‌ را بر می‌دارد تا ریشه و استخوان در معرض دید بیشتری قرار بگیرند. در بعضی موارد، تنها لازم است تا قسمتی از بافت لثه برداشته شود. 

در پایان، محل جراحی با آب نمک شستشو داده شده و سپس لثه‌ها به هم بخیه می‌شوند. همچنین می‌توان یک باند روی محل جراحی قرار داد تا محافظت بیشتری صورت بگیرد.

با از بین رفتن اثر بی‌حسی موضعی، فرد ممکن است احساس درد داشته باشد، بنابراین جراح داروی مسکن و یک دهان‌شویه ویژه نیز برای بهبود لثه تجویز می‌کند تا به روند بهبودی جراحی لثه برای روکش و کاهش درد کمک کنند.

خطرات احتمالی عمل جراحی لثه برای روکش

در جراحی لثه برای روکش تا حدودی احتمال عفونت وجود دارد، اما بیشتر از سایر روش‌های جراحی نیست. برای جلوگیری از عفونت باید تمام دستورالعمل‌های مراقبت بعد از عمل رعایت شوند. در طول دوره بهبودی در صورت وجود هرگونه سوال با مطب دندانپزشکی باید تماس گرفته شده و راهنمایی گرفت.

فرد بعد از عمل جراحی ممکن است در محل جراحی خونریزی‌هایی را تجربه کند و همچنین دندان‌ها نسبت به درجه حرارت سرد و گرم حساس شوند. این حساسیت‌ها با گذشت زمان از بین می‌روند.

ممکن است دندان جراحی شده، بلندتر از دندان‌های مجاور به نظر برسند و اگر استخوان هم برداشته شوند، احتمال لق شدن دندان وجود دارد. حتی احتمال از دست رفتن و افتادن دندان نیز هست که در این شرایط جراحی لثه برای روکش ممکن است انجام ایمپلنت دندان را نیز برای جراح دشوارتر کند.

روند بهبودی جراحی لثه برای روکش

زمان بهبودی این جراحی نهایتا تا سه ماه خواهد بود. با این حال، بعد از بهبودی لثه، دندان‌ها عملکردهای طبیعی خود را دوباره انجام می‌دهند. البته باید تا دو سه روز اول بعد از جراحی از انجام فعالیت‌های سنگین پرهیز شود؛ مثل فعالیت‌های ورزشی، زیرا ممکن است باعث خونریزی شود. 

جراحی لثه برای روکش

علاوه براین، لازم است تا در مورد روند بهبودی با جراح صحبت شود. به‌طور کلی، دستورالعمل‌هایی که در ادامه می‌آیند، بهتر است بعد از جراحی لثه برای روکش رعایت شوند: 

  • داروهای تجویز شده

براساس دستورالعمل‌های پزشک، از ایبوپروفن یا تایلنول به‌صورت منظم استفاده کنید. آنتی‌بیوتیک‌ها و مسکن‌های بسیار قوی مانند استامینوفن، هیدروکدون یا استامینوفن-پروپوکسیفن (دارووست) هم ممکن است براساس دستور پژشک مورد استعمال قرار بگیرند.

  • کیسه یخ

استفاده از کیسه روی صورت برای چند ساعت اول پس از عمل می‌تواند تورم را کاهش دهد. از کیسه یخ در فواصل زمانی ۲۰ دقیقه‌ای استفاده کنید؛ یعنی ۲۰ دقیقه استفاده کرده و ۲۰ دقیقه کنار گذاشته شود. 

  • ممنوعیت غذایی

اولین روز بعد از جراحی لثه برای روکش نباید غذاهای گرم مصرف شوند و یا به شستشوی دهان پرداخت؛ زیرا دوره خونریزی را طولانی‌تر می‌کنند. در این شرایط می‌توان به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه، یک کیسه چای خیس را روی محل جراحی به آرامی فشار داد. 

  • پانسمان

بعد از جراحی لثه برای روکش باید از ۷ تا ۱۴ روز از پانسمان استفاده کرد و در صورت نیاز پزشک آن‌ها را عوض می‌کند.

  • استفاده از مسواک

در قسمت‌هایی که پانسمان وجود دارد باید با دقت و به آرامی مسواک زده شود و در قسمت‌های دیگر به حالت عادی مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید. 

  • از مواد غذایی نرم استفاده کنید

بعد از جراحی لثه برای روکش، زمانی که غذا می‌خورید، سعی کنید تا با قسمت جراحی شده غذا نخورید و از خوردن چیزهای چیز سفت، اسیدی، ادویه‌دار، چسبناک بپرهیزید. همچنین آجیل و دانه‌های خیلی ریز نخورید و تلاش کنید تا مقدار آب و یا مایعاتی را که می‌نوشید، افزایش دهید. 

  • از استعمال الکل پرهیز کنید

تا زمانی که پزشک اجازه نداده، از استعمال نوشیدنی‌های الکلی بعد از جراحی لثه برای روکش خودداری کنید. 

  • سیگار نکشید

تا حداقل پس از ۷ تا ۱۰ روز بعد از عمل جراحی لثه برای روکش از استعمال سیگار پرهیز کنید.

  • ناحیه جراحی شده را تحریک نکنید

سعی کنید بعد از جراحی لثه برای روکش، قسمت جراحی شده را فشار ندهید و با آن با انگشت ور نروید. برای کنجکاوی لب خود را نکشید، این کارها منجر به خونریزی و افزایش درد می‌شوند.

نتیجه‌گیری

کارایی و اثربخشی جراحی‌های دهان و دندان به‌طور مستمر افزایش پیدا می‌کنند. جراحی لثه برای روکش نوعی روش معمول در دندانپزشکی است که هم منجر به بهبود و افزایش عملکردهای دهان و دندان شده و هم از نظر زیبایی تاثیر بسزایی دارد.

این عمل جراحی را یک متخصص پریودنتیست انجام می‌دهد و باید دستورالعمل‌های ارائه شده او را به درستی رعایت کرد تا روند درمانی به آرامی پیش رفته و میزان سلامت و طول عمر دندان‌ها افزایش پیدا کنند.

سوالات متداول جراحی لثه برای روکش

تعریف جراحی لثه و چرا انجام میشود؟

زمانی که لازم باشد برای درمان برخی شرایط و بیماری های لثه، از جمله عفونت لثه، پریودنتیت و یا روکش دندان و غیره اقدام شود، دندانپزشکان اقدام به جراحی لثه میکنند. این جراحی معمولا تحت عنوان عمل پریودنتال نیز شناخته میشود.

دندانم را عصب کشی کرده ام ، آیا حتما باید روکش شود؟

بستگی دارد که دیواره های دندان شما چقدر نازک شده باشد. تشخیص این موضوع با دندانپزشکی است که بدون دید مادی، بیطرفانه قضاوت کند.

روکش از چه موادی ساخنه شده است؟

روکش ها می توانند از مواد مختلفی ساخته شده باشند. مانند: روکش تمام سرامیک، روکش پرس لاین، روکش گلاس یا شیشه، روکش های آلیاژ طلا و غیره نیز وجود دارد.

۳/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.