هر آن چیزی که باید در مورد بیماری سوزاک و عوارض آن بدانید

۰
(۰)

بیماری سوزاک یا اورتریت گنوکوکی، از جمله نام‌های دیگر، یک بیماری عفونی است که توسط یک باکتری مقاربتی ایجاد شده که مجرای ادرار را آلوده می‌کند. این باکتری، نایسریا سوزاک نام دارد. سوزاک از طریق رابطه مقعدی، دهانی یا بدون کاندوم از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO)، هر روز حدود یک میلیون نفر در سراسر جهان به این بیماری مقاربتی مبتلا می‌شوند. در بیش‌تر موارد، سوزاک هیچ علامتی ایجاد نمی‌کند و تنها پس از معاینات معمولی مشخص می‌شود، اما در برخی افراد ممکن است درد یا سوزش هنگام ادرار و ترشحات چرکی‌مانند به رنگ سفید متمایل به زرد وجود داشته باشد.

سوزاک باید با آنتی بیوتیک‌های تجویز شده توسط پزشک به سرعت شناسایی و درمان شود، در غیر این صورت خطر ابتلای فرد به عوارضی مانند ناباروری و بیماری التهابی لگن وجود دارد. سوزاک زمانی قابل درمان است که درمان طبق توصیه پزشک انجام شود. با این حال، برخی از افراد ممکن است به دلیل مقاومت اکتسابی باکتری در برابر آنتی بیوتیک‌های رایج، که بهبود را دشوار می‌کند، به درمان پاسخ صحیحی ندهند. در این حالت ممکن است برای درمان سوزاک به ترکیبی از آنتی بیوتیک‌های مختلف متوسل شوید. در ادامه این مقاله از ویکی درمان به بررسی بیشتر علائم و عوارض بیماری سوزاک خواهیم پرداخت.

علائم سوزاک

علائم بیماری سوزاک

علائم سوزاک می‌تواند تا ۱۰ روز پس از تماس با باکتری‌های ایجاد کننده بیماری ظاهر شود، با این حال، در بیش‌تر موارد در زنان، سوزاک بدون علامت است و تنها در زمان معاینات معمول مشخص می‌شود. در مورد مردان، بیش‌تر موارد دارای علامت هستند و علائم چند روز پس از تماس جنسی محافظت نشده ظاهر می‌شوند. علاوه بر این، علائم و نشانه‌های عفونت توسط باکتری نایسریا گونوره ممکن است بسته به نوع آمیزش جنسی محافظت‌نشده، یعنی دهانی، مقعدی یا کنترل نشده متفاوت باشد. شایع‌ترین علائم مشاهده شده عبارتند از:

  • درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
  • بی اختیاری ادرار
  • ترشحات زرد مایل به سفید و چرک مانند
  • التهاب غدد بارتولین که در طرفین واژن قرار دارند.
  • اورتریت حاد که در مردان شایع‌تر است.
  • میل مکرر به ادرار کردن
  • گلودرد و اختلال صدا، در صورت داشتن مقاربت دهانی.
  • التهاب مقعد، هنگامی که مقاربت مقعدی وجود دارد.

عوارض سوزاک

در مورد زنان، زمانی که سوزاک به درستی شناسایی و درمان نشود، خطر ابتلا به بیماری التهابی لگن، حاملگی خارج رحمی و عقیمی و همچنین افزایش احتمال گسترش باکتری از طریق جریان خون و افزایش درد مفاصل را به همراه دارد. در مردان بروز عوارض کم‌تری اتفاق می‌افتد، زیرا در بیش‌تر مواقع علائم به سرعت ظاهر می‌شود که شناسایی و شروع درمان سوزاک را سریع‌تر و آسان‌تر می‌کند.اما زمانی که درمان طبق راهنمایی اورولوژیست انجام نشود، عوارضی مانند بی اختیاری ادرار، سنگینی در ناحیه آلت تناسلی و ناباروری ایجاد می‌کند.

سوزاک در نوزادان

سوزاک در نوزادان

سوزاک در نوزادان می‌تواند زمانی اتفاق بیفتد که زن دارای باکتری باشد و عفونت در دوران بارداری شناسایی و درمان نشود، که خطر انتقال نایسریا گونوره به نوزاد را در بدو تولد افزایش می‌دهد. نوزادانی که در هنگام زایمان با باکتری تماس پیدا می‌کنند ممکن است علائم و نشانه‌هایی مانند درد و تورم در چشم‌ها، ترشحات چرکی و مشکل در باز کردن چشم خود را داشته باشند که در صورت عدم درمان مناسب می‌تواند منجر به نابینایی شود.

بیماری سوزاک چگونه تشخیص داده می‌شود؟

تشخیص سوزاک توسط متخصص زنان یا اورولوژیست از معاینات فیزیکی و نتیجه آزمایشات آزمایشگاهی، عمدتاً میکروبیولوژیکی، که از تجزیه و تحلیل ادرار، ترشحات واژن یا مجرای ادرار در آزمایشگاه جمع آوری می شود، صورت می‌گیرد. نمونه‌ها برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه برده می‌شوند و در آنجا تحت یک سری آزمایش‌ها برای شناسایی باکتری‌ها، علاوه بر آزمایش‌های سرولوژیکی و مولکولی برای شناسایی نایسریا گونوره قرار می‌گیرند. 

پیشگیری از بیماری سوزاک

سوزاک که یک عفونت مقاربتی است، با اقدامات ساده‌ای مانند استفاده از کاندوم در تمام روابط جنسی قابل پیشگیری است. علاوه بر این، مهم است که زنان باردار تحت مراقبت‌های دوران بارداری کافی قرار گیرند. بیش‌ترین میزان بروز سوزاک در سنین ۱۵ تا ۲۴ سالگی است، سنی که در آن فعالیت جنسی شدید بدون محافظت مناسب رایج است. علیرغم شیوع بیش‌تر در جوانی، سوزاک می‌تواند در هر سنی رخ دهد، تا زمانی که بیمار سبک زندگی بی بند و باری داشته باشد یا به استفاده از کاندوم با شرکای جنسی جدید عادت نداشته باشد.

بروز بیماری سوزاک، مانند سایر بیماری‌های مقاربتی، در کودکان اغلب نشانه سوء استفاده جنسی است. سوزاک علت اصلی اورتریت است، یعنی التهاب مجرای ادرار، کانالی که ادرار را از مثانه تخلیه می‌کند. باکتری‌ها می‌توانند به راحتی در نواحی گرم و مرطوب دستگاه تناسلی ما رشد کنند، از جمله دهانه رحم، لوله های فالوپ و مجرای ادرار. این باکتری همچنین می‌تواند در دهان، گلو، چشم‌ها و مقعد رشد کند. در موارد کمتر، مفاصل، قلب و پوست نیز ممکن است تحت تاثیر قرار گیرند.

درمان سوزاک

درمان سوزاک

درمان سوزاک در مورد زنان باید توسط متخصص زنان و در مورد مردان توسط بهترین دکتر اورولوژی انجام شود و معمولاً با استفاده از آزیترومایسین در قرص و سفتریاکسون در یک تزریق انجام می‌شود تا باکتری‌هایی که باعث سوزش می‌شوند از بین بروند. معمولاً درمان باید در ۷ تا ۱۰ روز انجام شود و فرد باید این درمان را انجام دهد حتی اگر علائم وجود نداشته باشد. در طول درمان بیماری سوزاک، مهم است که فرد تا زمان درمان کامل از رابطه جنسی خودداری کند. به دلیل خطر انتقال سوزاک به افراد دیگر، فرد حتی اگر علائمی نداشته باشد، باید با آنتی بیوتیک درمان شوند.

مطلب پیشنهادی: درمان سوزاک با مصرف گل حسرت

اگر ساکن تهران هستید و برای درمان سوزاک به دنبال متخصص زنان می‌گردید، می‌توانید به مقاله بهترین دکتر زنان در تهران از ویکی درمان مراجعه کنید تا با لیست ۱۰ تایی از بهترین متخصصین زنان در تهران آشنا شوید.

سوالات متداول

علائم سوزاک چیست؟

بیماری سوزاک علائم مختلفی از جمله سوزش هنگام ادرار، بی اختیاری ادرار، ترشحات زرد مایل به سفید و چرک مانند دارد.

راه های پیشگیری از بیماری سوزاک چیست؟

بیماری سوزاک با اقداماتی مانند استفاده از کاندوم در تمام روابط جنسی قابل پیشگیری است.

برای درمان سوزاک باید چه اقدامی انجام دهیم؟

برای درمان سوزاک باید به متخصص زنان و متخصص اورولوژی مراجعه کنید.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۰ / ۵. تعداد رای: ۰

هنوز رای ثبت نشده است.

الهام کریمی

الهام کریمی هستم. دانشجوی پزشکی، زنان و زایمان. تلاش میکنم شما را با محتواهای صحیح و به روز در زمینه آشنا کنم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *