انواع ایمپلنت کدام ها هستند؟

امروزه مدل‌های مختلف از انواع ایمپلنت وجود دارد. ایمپلنت از جدیدترین روش‌ها برای ترمیم دندان است. ایمپلنت دندان به دو نوع تک مرحله‌ای و دو مرحله‌ای تقسیم می‌شود که هرکدام انواع متخلفی دارد. لازم به ذکر است، انواع ایمپلنت بر اساس اندازه ۲ تا ۶ میلی متر قطر دارد.

در ادامه، این متخصص ایمپلنت است که با توجه به موقعیت دندان، مناسب‌ترین ایمپلنت را برای شما در نظر می‌گیرد. وی با قرار دادن یک پیچ مخصوص، ایمپلنت را در لثه شما قرار داده و دندان مصنوعی را روی آن می‌گذارد که به مانند دندان طبیعی عمل کرده و می‌توانید به راحتی مسواک بزنید. حال در ادامه به معرفی انواع ایمپلنت پرداخته‌ایم.

انواع ایمپلنت بر اساس جایگاه آن نسبت به استخوان فک

  • ایمپلنت اندواستیل (Endosteal)

این نوع از رایج‌ترین ایمپلنت‌ها است و بیشتر برای عمل‌های دو مرحله‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. این مدل به شکل پیچ‌های کوچک از جنس تیتانیوم است. ایمپلنت اندواستیل در داخل استخوان فک قرار گرفته و سپس دندان‌های مصنوعی روی آن قرار می‌گیرند.

  • ایمپلنت ساب پریواستیل (Subperiosteal)

این ایمپلنت روی استخوان فک و زیر لثه قرار گرفته و مقداری از آن بیرون از بافت لثه می‌ماند تا دندان را نگه‌دارد. این نوع ایمپلنت برای افرادی که استخوان فک سالم و مقاومی ندارند و نمی‌توانند پیوند استخوانی جدید انجام دهند، مناسب است. ایمپلنت ساب پریواستیل برای جراحی‌های تک مرحله‌ای به کار میرود.

  • ایمپلنت زیگوماتیک

کم کاربردترین و پیچیده‌ترین عمل را دارد. تنها زمانی از این مدل از انواع ایمپلنت استفاده می‌شود که، فرد مراجع استخوان فک کافی نداشته باشد. لازم به ذکر است، ایمپلنت زیگوماتیک در استخوان گونه قرار می‌گیرد نه استخوان فک.

انواع ایمپلنت داخل استخوان

  • ایمپلنت پیچی شکل: این نوع ایمپلنت از بهترین و رایجترین نوع ایمپلنت است. این ایمپلنت همانند ریشه دندان عمل کرده و شکلی مشابه آن دارد، به همین جهت به آن ایمپلنت ریشه‌ای نیز گفته می‌شود. ایمپلنت پیچی شکل، خود اشکال مختلفی دارد.
  • ایمپلنت تیغه‌ای: از انواع ایمپلنت دندان که اولین بار در آمریکای شمالی مورد استفاده قرار گرفته است، این نوع ایمپلنت می‌باشد که امروزه کمتر از آن استفاده می‌شود؛ زیرا ایمپلنت پیچی مزایای بیشتری داشته و اکثر شرکت‌های سازنده ایمپلنت، به ساخت آن می‌پردازند. در ایمپلنت تیغه‌ای کانالی در استخوان ایجاد می‌شود که تیغه ایمپلنت در آن قرار گرفته و در آخر نیز روکش دندان بر روی آن وصل می‌شود. این نوع ایمپلنت به صورت تکی و چنتایی موجود است.
  • ایمپلنت عرضی: ایمپلنت عرضی نوعی اینپلنت مقاوم است. این ایمپلنت از زیر فک جایگذاری شده و از بخش بالای فک بیرون می‌زند، سپس یک میله به آن نصب شده تا دندان مصنوعی روی آن قرار گیرد. تعداد کمی از دندانپزشکان از این ایمپلنت استفاده می‌کنند؛ زیرا سخت بوده و نیاز به مهارت بالایی دارد و در بیشتر موارد بیمار مجبور به بستری شدن در بیمارستان می‌شود. با این وجود، در صورتی که فک پایین بسیار تحلیل رفته، کوچک شده یا بسیار نازک شده باشد، این روش جایگزین، می‌تواند کاربردی باشد.

انواع ایمپلنت بر اساس طول و عرض

  • ایمپلنت استاندارد یا معمولی: قطر این ایمپلنت بین ۳.۵ تا ۴.۲ میلی‌متر است و معمولا از آن برای جلوی دهان استفاده می‌شود.
  • مینی ایمپلنت: قطر مینی ایمپلنت بین ۲ تا ۳.۵ میلی متر است و بیشتر برای افرادی که فضای کافی در دهان خود برای کاشت ایمپلنت ندارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین در مواردی که تراکم استخوان فک کافی نیست از این ایمپلنت استفاده می‌شود.

تفاوت انواع ایمپلنت

  • ایمپلنت پهن: قطر این مدل از انواع ایمپلنت بین ۴.۵ تا ۶ میلی‌متر است و معمولا در عقب دهان جایگذاری می‌شوند.

مطلب پیشنهادی: عوارض ایمپلنت دندان

انواع ایمپلنت بر اساس اتصال با اباتمنت

سر ایمپلنت دندان محلی است که باید به قطعه واسطه‌ای به نام اباتمنت وصل شده و بر روی آن روکش دندان نصب شود. اباتمنت همانند تاج تراشیده شده دندانی که آماده روکش شده است، عمل کرده و تاج را نگه‌داری می‌کند. سر ایمپلنت بر اساس اتصال به اباتمنت به دسته‌های زیر تقسیم بندی می‌شود:

  • اتصال هشت ضلعی داخلی: سوراخ سر ایمپلنت شکل هشت ضلعی دارد که اباتمنت در آن فرو رفته و پیچ می‌شود.
  • اتصال شش ضلعی خارجی: شکل شش ضلعی سر ایمپلنت به صورت برآمدگی است که اباتمنت در آن پیچ می‌شود (اتصال نری).
  • اتصال شش ضلعی داخلی: شکل شش ضلعی سر ایمپلنت به صورت سوراخی است که اباتمنت در داخل آن فرو رفته و پیچ می‌شود (اتصال مادگی).

انواع ایمپلنت بر اساس شکل بدنه و اتصال روکش به اباتمنت

  • استوانه‌ای
  • پیچی شکل مخروطی
  • پیچی شکل صاف

ایمپلنت اتصال روکش به اباتمنت:

  • پیچی: در این روش، روکش با یک پیچ به اباتمنت متصل شده، سپس محل پیچ در روی دندان، توسط یک پر کننده دندان مانند کامپوزیت، پُر و صاف می‌شود.
  • چسبی: در این روش، روکش با یک چسب به اباتمنت چسبانده می‌شود. این روش دقیقا بمانند روکش کردن دندان طبیعی، صورت می‌پذیرد.

انواع ایمپلنت بر اساس مراحل درمان

  • ایمپلنت تک مرحله‌ای: در ایمپلنت تک مرحله‌ای، پس از قرار گرفتن قطعه ایمپلنت داخل استخوان فک، مقداری از آن از بافت لثه بیرون مانده و پس از بهبودی کامل دیگر نیازی به جراحی مجدد برای گذاشتن تاج دندان روی آن‌ها نیست؛ این بدان معناست که ایمپلنت و اباتمنت در یک مرحله نصب می‌شوند.

انواع ایمپلنت های پزشکی

  • ایمپلنت دو مرحله‌ای: در این روش دو عمل جراحی نیاز است. یک جراحی برای جایگذاری ایمپلنت و یک جراحی برای باز کردن لثه روی ایمپلنت و اتصال اباتمنت و روکش. لازم هب ذکر است، جراحی دوم بسیار ساده بوده و دوره نقاهت آن کوتاه است.
  • ایمپلنت فوری: در این روش در همان جلسه‌ای که دندان آسیب دیده کشیده می‌شود، ایمپلنت در استخوان جایگذاری شده و پس از آن روکش بر روی آن متصل می‌شود. لازم به ذکر است، این روکش موقتی بوده و قرار نیست با آن غذا بجوید، زیرا هیچ فشاری نباید به ایمپلنت وارد شود. پس از چند ماه، روکش اصلی روی دندان متصل می‌شود.

کلام پایانی

ما در این مطلب از ویکی درمان سعی کردیم مطالب به‌روز و مفیدی در اختیار شما قرار دهیم. امیدواریم این مطالب و توضیحات برای شما کاربردی بوده باشد. همچنین شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به مقالات دیگر سایت مراجعه کنید.

سوالات متداول

آیا ایمپلنت دندان نیاز به مراقبت ویژه دارد؟

بله ، اما فقط مراقبت های معمول مانند مسواک زدن و کشیدن نخ دندان

آیا ایمپلنت دندان درد دارد؟

بسیار کم. زیرا از بی حسی موضعی استفاده شده و به وسیله دارو نیز کنترل می شود.

۵/۵ - (۲ امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.