اسهال کودکان

اسهال کودکان یکی از رایجترین بیماریهای این دوره به حساب میآید که بنا به دلایل مختلفی امکان وقوع این بیماری وجود دارد که البته راههای درمان آن نیز متفاوت است. ما در این مقاله از ویکی درمان قصد بررسی دلایل و علائم اسهال کودکان و همچنین روشهای درمان این بیماری را داریم. پس به شما عزیزان پیشنهاد میکنیم که تا پایان این مطلب ما را همراهی کنید.
اسهال چیست؟
اسهال در کودکان حالتی است که مدفوع به صورت شل و آبکی بوده و باعث بیرونروی بیش از حد کودک میشود. همچنین، اسهال یکی از راههای خلاص شدن بدن از شر میکروبها بوده که ممکن است به مدت چند روز تا یک هفته در بدن کودک بروز داده شود. معمولا اسهال کودکان تب، استفراغ، حالت تهوع، کم آبی، خستگی و بثورات پوستی را به همراه دارد.
لازم به ذکر است، پیرو بحث زمانی در رابطه با اسهال کودکان باید گفت که، این بیماری ممکن است کوتاه مدت (حاد) یا بلند مدت (مزمن) باشد. اسهال کوتاه مدت معمولا یک تا دو روز طول کشیده و ممکن است به دلیل خوردن غذا و آب آلوده به باکتری و یا بروز یک عفونت ویروسی در بدن کودک ایجاد شود.
همچنین، اسهال بلند مدت ممکن است چند هفتهای طول کشیده و علت بروز آن بنا به مشکلاتی مانند سندرم روده تحریکپذیر باشد. لازم به ذکر است، طولانی شدن اسهال کودکان میتواند به دلیل مشکلات جدیتر روده مانند بیماریهای کولیت اولسراتیو، کرون و سلیاک (که جزء بیمایرهای التهابی روده هستند) رخ دهد.
از دیگر بیماریهایی که منجر به اسهال مزمن میشود، میتوان به انگل ژیاردیا اشاره کرد. این بیماری یک پارازیت میکروسکوپی است که روی سطوح زنده قرار گرفته و از طریق آب، خاک و مواد غذایی آلوده، به مدفوع فرد مبتلا منتقل میشود.
مطلب پیشنهادی: فواید شیر مادر
دلایل بروز اسهال در کودکان
- عفونتهای ویروسی و باکتریایی (که شایعترین علل اسهال در کودکان هستند) مانند روتاویروس و سالمونلا
- مشکل در هضم مواد غذایی
- واکنش نشان دادن سیستم ایمنی بدن به برخی مواد غذایی
- واکنشهای دارویی مانند مصرف آنتی بیوتیکها و مسهلها
- اعمال جراحی معده و کیسه صفرا
- بیماریهای التهابی روده
- واردن شدن پارازیتها به بدن (مانند ژیاردیا)
- مشکلات مرتبط با فعالیت روده و معده
علائم اسهال در کودکان
در این قسمت برخی از علائم بروز اسهال کودکان ذکر شده است:
- حالت تهوع و تب بالا
- درد شکم و معده
- اسهال سبز، زرد و یا خونین
- نفخ
- اسهال خونی
- بی اختیاری مدفوع
- ضعیف بودن کودک
- سرگیجه دارد
- جوش زدن در بدن
- عدم پاسخ دادن کودک به سوالات
- امتناع از خوردن و نوشیدن
راه های درمان اسهال کودکان
درمان این مشکل در کودکان بستگی به سن کودک، علائم، شدت بیماری و وضعیت عمومی دارد. از دست دادن آب بدن هنگامی که کودک دچار اسهال میشود، از دغدغههای اساسی مادران است. پس میتوان گفت، درمان اسهال کودکان در اکثر مواقع، جایگزین کردن مایعات از دست رفته است. همچنین اگر علت بروز این مشکل به دلیل وجود ویروس و باکتری باشد، پزشک اطفال آنتی بیوتیک تجویز میکند.
جهت حفظ مایعات بدن کودک حین اسهال، رعایت نکات زیر حائز اهمیت است:
- اگر کودک شیر خشک مصرف میکند، بازهم از همان شیر به خورد وی میدهیم.
- همچنین، در صورتی که کودک شیر مادر را تغذیه میکند، به خوردن آن ادامه دهد.
- از دادن آب تصفیه نشده لولهکشی و آب جوشانده نشده به کودک بپرهیزید.
- به هیچ عنوان به کودک آب میوه ندهید؛ زیرا باعث تجدید اسهال میشود.
- کودک را تشویق به خوردن محلول الکترولیت کنید؛ زیرا این محلول شامل آب، قند و نمک بوده که حجم خون را به سرعت بالا برده و جایگزین مناسبی برای مایعات از دست رفته است.
راه های پیشگیری اسهال کودکان
- شستوشوی مرتب دست کودک مخصوصا قبل از خوردن غذا؛ زیرا باکتریها اغلب از راه دست دست وارد بدن شده و کودک را دچار اسهال میکند.
- گوشت و ماهی را به خوبی بپزید
- میوهها و سبزیجات را به خوبی بشوید.
- از آب لول کشی و تصفیه و جوشانده نشده به کودک ندهید.
- هنگام سفر، از سالم بودن غذاها و نوشیدنیهایی
- که به کودک میدهید، مطمئن شوید.
- سطوح حمام و سرویس بهداشتی را تمیز نگه داشته تا از تشکیل و پخش میکروبها جلوگیری شود.
- با مشورت پزشک اطفال، از واکسن روتاویروس جهت پیشگیری از اسهال کودکتان استفاده کنید.
کلام پایانی
ما در مطلب سعی کردیم هر آنچه در رابطه با اسهال کودکان وجود دارد، به شما عزیزان شرح دهیم. امیدواریم این مطالب برای شما کاربردی باشد. همچنین با مراجعه به صفحه مادر و کودک میتوانید مقالات مهم و جذاب ما را در این زمینه مطالعه کنید.
سوالات متداول
مهم ترین و خطرناک ترین عارضه اسهال، از دست رفتن آب بدن یا دهیدراتاسیون است. هر چه سن کودک کمتر باشد، خطر آن بیشتر است. این عارضه می تواند خفیف، متوسط یا شدید باشد. همچنین دهیدراتاسیون شدید ممکن است منجر به شوک یا حتی مرگ کودک شود.
زمانی که کودک شما کمتر از ۶ ماه سن داشته و مشکلاتی مانند شکم درد، خون در مدفوع، تب بالا، دهان خشک و چسبناک، کاهش وزن، اسهال و استفراغ مکرر، گریه بدون اشک، کاهش دفعات ادرار و نخوردن مایعات را دارد باید حتما به پزشک مراجعه کنید. اسهال کودکان چه عوارضی دارد؟
چه زمانی باید به پزشک اطفال مراجعه کنیم؟