هرآنچه که باید درباره استعدادیابی کودکان بدانید.

یکی از مهمترین و اصلیترین وظایف والدین و مشاوران تحصیلی، استعدادیابی کودکان است. چراکه این مسئله نقش سازنده و مؤثری در راستای موفقیت کودک در آینده خواهد داشت و بهداشت جسمی و روانی او را تضمین میکند. در واقع کشف استعدادها کمک میکند تا کودک شما بتواند بهترین عملکرد خود را در زمینهای که در آن تبحر دارد به نمایش بگذارد.
با این حال، والدین باید توجه داشته باشند که نقش مهمی در رشد و سرکوب استعدادهای کودکان خود دارند. در ادامه مطلب از ویکی درمان قصد داریم به بررسی چگونگی استعدادیابی کودکان و سن مناسب برای شروع استعدادیابی بپردازیم.
استعدادیابی کودکان چگونه است؟
کشف استعدادها در زمان کودکی و تمرکز بر روی آنها برای تربیت افراد متخصص و مستعد، یکی از روشهای نوین در جوامع پیشرفته میباشد. استعدادیابی کودکان این فرصت را فراهم میکند تا او، از ابتدا بر روی تخصص مورد علاقه و استعداد خود کار کرده و در جوانی به جای کسب دانش مقدماتی؛ در حوزه مربوطه خود، یک متخصص تمام عیار باشد.
توجه داشته باشید که این موضوع، علاوه بر بازخورد مستقیم بر روی آینده درخشان کودک شما، بازخورد غیر مستقیمی در افزایش سطح کارایی نیروی کاری کشور داشته و به واسطه آن، نیروهای جوان میتوانند با انرژی بالای خود، کشور را در مسیر توسعه قرار دهند.
مطلب پیشنهادی : علائم بیش فعالی در کودکان
سن مناسب استعدادیابی کودکان
کودکان پس از ۳ سالگی، آرام آرام استعدادهای خود را بروز میدهد و والدین میتوانند به راحتی استعداد فرزند خود را بیابند. در واقع از سن ۳ سالگی، شخصیت کودک شما شروع به شکل گرفتن میکند و او علایق خود را نسبت به هرآنچه که میخواهد، نشان میدهد. از آن جایی که والدین؛ بیشترین زمان را با کودک سپری میکنند، باید توجه خاصی به او داشته باشند تا متوجه شوند که کودک در چه زمینههایی تمایل بیشتری از خود نشان میدهد که این مسئله را میتوان در نوع بازی و وسایل بازی کودک نیز متوجه شد.
با این حال هرچه که کودک شما بزرگتر میشود، استعدادیابی کودکان راحتتر صورت میپذیرد اما تشخیص زودتر، همواره با پیشرفت بهتری همراه خواهد بود.
برای استعدادیابی کودکان چه کارهایی انجام میشود؟
لازم است بدانید که برای استعدادیابی کودکان، مراکز استعدادیابی گوناگونی وجود دارد که بسته به سیاستهای مراکز استعدادیابی، برای شناسایی استعدادهای کودکان روشهای مختلفی دارد. اما به طور کلی میتوان گفت که در جلسات استعدادیابی، کودک شما از جهات مختلف مورد ارزیابی و بررسی قرار میگیرد که این ارزیابیها غالبا شامل ارزیابی موارد زیر میباشد:
- هوش
- علایق
- استعدادها
- نقاط قوت و ضعف
- ارتباطات
- شخصیت افراد
موارد ذکر شده در بالا، معمولا با استفاده از تستهای روانسنجی انجام میشوند. البته در برخی مراکز در کنار تستها از مشاهده و مصاحبه هم کمک گرفته میشود.
مطلب پیشنهادی : علت دیر حرف زدن کودک
چگونه استعداد ذاتی کودکان خود را شناسایی کنیم؟
هر کودکی دارای استعدادهای گوناگونی است که لازم است والدین آن را کشف کرده و در جهت رشد و ارتقای استعدادها حرکت کنند. حال این استعدادیابی میتواند از طریق مصاحبه و با انجام آزمونهای مختلف از جمله آزمون هوش و خلاقیت انجام گیرد، اما با این حال والدین نیز میتوانند با راهکارهایی که در ادامه به آنها میپردازیم، در این راه کمک کننده و بسیار موثر باشند.
سعی کنید کودک خود را با فعالیتهای مختلف آشنا کنید: تلاش کنید کودکتان در زمینههای مختلفی فعالیت داشته باشد. چراکه با انجام این کار، شما قادر خواهید بود که استعداد واقعی فرزندتان را پیدا کنید.
در واقع ممکن است خانوادهای کاملا ورزشی، تمایل داشته باشند که فرزندشان نیز در ورزش پیشرفت کند، با اینکه احتمال دارد کودک به هنر و مفاهیم آن علاقه داشته باشد. پس سعی کنید فعالیت کودک خود را به علایق خودتان محدود نکنید و اجازه دهید کودک شما در تمام زمینهها به دنبال هدف خود برود. در اصل با محدود کردن کودکان به فعالیت هایی مورد پسند شما می باشد، استعدادیابی کودکان دشوار تر خواهد شد.
تلاش کنید تا خود را با دنیای کودکتان وفق دهید: شما به عنوان والدین، لازم است که تمام تلاش خود را انجام دهید تا از دنیای کودک و تفکرات او آگاه شوید. در واقع کودک شما، آنچه را که میخواهد در ذهن خود مجسم کرده و یا درباره آن صحبت میکند.
پس لازم است هرچه بیشتر، خودتان را به دنیای فرزندتان نزدیک کنید و پای صحبتهایش بنشینید تا متوجه شوید در چه زمینهای دوست دارد فعالیت داشته باشد و یا از چه چیزی متنفر است.
بخاطر داشته باشید که همیشه استعدادهای کودکتان را تشویق کنید: همیشه تمام تلاش خود را انجام دهید تا کودکتان را در هر مسیری که قرار دارد تشویق کنید.
بسیاری از والدین گمان میکنند که فعالیت مورد علاقه کودکشان در شأن خانواده آنها نیست و با بیاهمیت جلوه دادن فعالیت کودک، تمام تلاش خود را انجام میدهند تا کودک بیعلاقه شود و از راهی که در آن قرار دارد، منصرف شود. غافل از آنکه کودک شما، شاید در آن زمینه بتواند بسیار مهارت کسب کند و به جایگاه والایی برسد.
به کودک خود اجازه دهید که رهبر خود باشد: سعی کنید تمام نقاط قوت و ضعف حیطه علاقه کودکتان را برای او روشن کنید. توجه کنید که لحن صحبت شما، نباید به گونهای باشد که از احساسات شما تأثیر بپذیرد. وجود داشتن اراده انجام فعالیتی در کودکان برای استعدادیابی کودکان بسیار حائز اهمیت است.
لذا لازم است که شما به عنوان یک مشاور و راهنما تلاش کنید که کودکتان را هدایت کنید؛ اما بگذارید که خود او مسیرش را مشخص کند و شما تنها کنارش باشید و خلاقیت کودکتان را پرورش دهید.
مطلب پیشنهادی : غذاهای غنی از کلسیم برای کودکان
انواع زمینههای استعدادیابی کودکان
استعدادیابی کودکان در حیطههای مختلفی انجام میشود تا پس از ارزیابی و بررسی دقیق، زمینه اصلی استعداد کودک مشخص شود که انواع زمینههای استعدادیابی به شرح زیر است:
- استعداد زبانی
کودکانی که در این زمینه استعداد دارند، توانایی خاصی در مطالعه کتاب و استفاده به جا از کلمات، برای ابراز عواطف خود دارند. این کودکان میتوانند در زمینه نویسندگی، شاعری، سخنوری و یا روزنامهنگاری موفق شوند. - استعداد ریاضی
کودکان مستعد در زمینه ریاضی؛ استعداد زیادی در بازی با اعداد، رمزگذاری، حل کردن مسائل ریاضی و درک رابطه بین اعداد دارند. - استعداد تخیل یا هوش فضایی
توانمندی و استعداد این کودکان در خیال پردازی، نقاشی و طراحی، استفاده از رنگها، سایهها، بافندگی، تقلید و عکسبرداری میباشد. - استعداد تفکر عمیق
کودکان با ویژگی تفکر عمیق یا همان درونگرایی، استعداد خاصی در کشف احساسات درونی خود دارند. همچنین توانایی تمرکز عمیق و دقیق روی چند موضوع در یک زمان را دارند. این کودکان، بیشتر اوقات در حال بررسی افکار و احساسات و طرحهای بقیه هستند و استعداد خیال پردازی بالایی دارند.
این نوع از استعداد بیشتر در فلاسفه، اندیشمندان، برنامهریزان و روان شناسان وجود دارد. - استعداد بدنی
این دسته از کودکان، استعداد زیادی در استفاده از اندامهای خود دارند. مثلا در حرکت چشمها، عضلات صورت، دستها و سایر اندامهای بدن توانایی خاصی دارند. کودکانی که در زمینه حرکتی و بدنی مستعد هستند؛ در ایفای نقشهای مختلف بازیگری نیز توانمند هستند و ممکن است بعضی از آنها، استعداد خاصی در پانتومیم داشته باشند.
این نوع استعداد در ستارههای معروف ورزشی مانند بازیکنان فوتبال، ژیمناستیک و… دیده میشود. - استعداد موسیقی و صدا
کودکانی که استعداد موسیقیایی دارند، در تشخیص دقیق صداها توانمندی خاصی دارند. همچنین میتوانند استعداد زیادی در آهنگسازی نیز داشته باشند.
جمع بندی
مشاهده مستقیم رفتار کودکان در محیط خانه میتواند کمک زیادی به شناسایی استعدادیابی کودکان کند. یکی از نکات مهمی که والدین باید در نظر داشته باشند، واقع بینی در کشف استعدادهای فرزندشان میباشد. لذا اهمیت دارد که شما به عنوان والد کودک، بتوانید در راستای استعدادیابی و کشف استعداد او حرکت کنید.
سوالات متداول
بهترین و مناسب ترین سن جهت استعدادیابی کودکان کدام است ؟
سن استعدادیابی در کودکان بین ۳ تا ۶ سالگی ایده آل ترین زمان استعدادیابی کودکان است البته بایستی توجه داشت که کودکان تا این سنین آموزش مستقیمی مثل موسیقی یا نقاشی دریافت نکرده باشند و ذهن آن ها برای دریافت اطلاعات جدید تازه و بکر باشد.
آیا استعداد کودکان کاملا ذاتی می باشد ؟
بله کاملاً ذاتی است. استعداد ذاتی بوده پس از بدو تولد استعداد در کودکان نهفته است و کار استعدادیابی می تواند درباره کودکان انجام شود.