از آندومتریوز زنان چه می دانید؟
یکی از شایعترین بیماری بین زنان آندومتریوز است. در ابتدا باید گفت همه خانمها مستعد این بیماری نیستند. بافتی که در رحم وجود دارد و به آن آندومتریوم میگویند. این بافت تحت تاثیر هورمونها در طی سیکل قاعدگی تغییر میکند. در ابتدای سیکل قاعدگی آندومتر فرو میریزد. در مرحله بعد فاز فولیکولر است که فازی است که هورمونهای استروژن در آن وجود دارد. اگر فاز آندومتر در جای طبیعی خود قرار نگیرد و رشد کند بیمایای به نام آندومتریوز به وجود میآید. در واقع این بیماری زمانی رخ میدهد که این بافت به داخل روده، لگن و دیوارهی رحم رفته و به اشتباه آنجا رشد میکند.
هنوز علت دقیق رشد بافت آندومتر در محلی غیر از محل طبیعی مشخص نیست و به طور دقیق نمیتوان گفت چرا این اتفاق میافتد. برخی اذعان میکنند، این بیماری بر اثر بازگشت خون عادت ماهانه از لوله رحم به حفره شکم و لگن اتفاق میافتد یا گاهی اختلالی در سیستم ایمنی اتفاق میافتد که باعث بروز این بیماری میشود. در ادامه با ویکی درمان همراه ما باشید تا به بررسی آندومتریوز رحم بپردازیم.
آندومتریوز چیست؟
بیماری آندومتریوز زمانی اتفاق میافتد که غدد آندومتریال و بستره رحم در بیرون از رحم رشد کند. گاهی مواقع ضایعات در روی رودهها، رکتوم، روی مثانه، گردن رحم یافت میشود. این ضایعات در خارج از محفظه شکم یعنی در ریه و بازو و ران پیدا میشوند که خیلی معمول نیست و بسیار نادر است و امکان دارد که آندو سرطانی هم باشد. این بیماری در ایران یک بیماری ناشناخته است. برای درمان این بیماری مراکز زیادی وجود ندارد.
مراکزی که روی این بیماری تحقیق میکنند بسیار محدود است. به طور کلی برای این بیماری نیاز به یک گروه متخصص درمانی شامل پزشک زنان، روانپزشک و جراح است. همچنین نسبت به شدت و شرایط این بیماری، از شیوههای درمانی مختلف مانند هورمون درمانی و رژیم درمانی و جراحی استفاده میشود.
بیشتر بدانید: کورتاژ
تشخیص بیماری آندومتریوز
تشخیص بیماری آندومتریوز قطعی نیست مگر آنکه به وسیله لاپاراسکوپی انجام شود. لاپاراسکوپی یک روش جراحی است که شکم بیمار توسط گاز دی اکسید کربن متسع میشود تا امکان بررسی ارگانها راحتتر صورت گیرد. با حرکت دادن لاپاراسکوپ جراح میتواند وضعیت ارگانهای شکم را چک کند. گاهی یک پزشک با معاینه لگن میتواند این بیماری را تشخیص دهد. بعضی مواقع سرطان تخمدان علائمی مانند آندو را دارد به همین علت کار درستی نیست که بدون اثبات بیماری توسط لاپاراسکوپی به درمان پرداخت.
در لاپاراسکوپی بزرگنمایی و نور مناسبی وجود دارد که باعث میشود پزشک مورد نظر پزشک را در تشخیص و درمان این بیماری کمک کند. آندومتریوز ممکن است خود را با کیست، ضایعات و دردهای شدید نشان دهد.
علائم آندومتریوز
در بسیاری از موارد ممکن است این بیماری هیچ نشانهای نداشته باشد اما در بعضی موارد علائمی دارد که در این مطلب به علائمی که این بیماری دارد اشاره میکنیم:
- دردهای لگنی
- دردهای شدید زمان پریودی
- علائم گوارشی مانند اسهال یا یبوست
- علائم ادراری مانند تکرر ادرار و خونریزی
در اغلب مواقع در صورت بروز این بیماری نواحیای از بدن نسبت به دیگر نواحی بدن درد کمتری دارد اما نمیتوان با قطعیت این مسئله را تایید کرد و هر خانمی تجربیات مختلفی از درد ناشی از آندومتریوز دارد. این بیماری یک بیماری ناراحت کننده است و همچنین ممکن است منجر به نازایی شود. تعداد بسیاری از خانمهایی که منجر به این بیماری میشوند دچار نازایی شدهاند.
مطلب پیشنهادی: بارداری سالم
درمان آندومتریوز
هنوز درمان مطمئنی برای آندومتریوز وجود ندارد. برداشتن رحم و تخمدان یک درمان قطعی در نظر گرفته میشود. آندرومتریوز به دلیل چسبندگی زیادی که ایجاد میکند، ذخیره تخمدان را کاهش میدهد. بنابراین پزشک تصمیم میگیرد از روشهای کمک باروری استفاده کند.
درمان با هورمونها با هدف توقف تخمک گذاری انجام میشود. درمانهای هورمونی شامل قرصهای جلوگیری، داروهای پروژسترونی میباشند. از آنجایی که حاملگی باعث بهبود موقتی علائم میشود، و اعتقاد بر این است که هر چه بیماری طول بکشد احتمال نازایی بیشتر میشود. به زنان مبتلا به آندو توصیه میشود که حاملگی را عقب نیندازند. جراحی سنتی چه به صورت جراحیهای شکمی و یا به صورت لاپاراسکوپی برای برداشتن یا تخریب ضایعات انجام میشود و میتواند باعث کاهش علائم شود. بهتر است قبل از جراحی داروهایی برای پاکسازی روده مصرف شود.
سخن آخر
آندومتریوز یک بیماری پیچیده و مربوط به سیستم ایمنی و هورمونی دختران و زنان در سنین باروری است. نام این بیماری از واژه آندومتر که بافتی داخل رحمی است که هر ماه در دوره قاعدگی ساخته میشود و ریزش میکند گرفته شده. در واقع آندومتریوز بافتی است که در مناطق خارج از رحم یافت میشود. در این مناطق بافت به تومورها، ضایعات و ندول تبدیل میشود، که باعث خونریزی داخلی و فشار خون و تورم میشود.
این ضایعات میتواند باعث درد و نازایی و مشکلات دیگر شود. شایعترین مکان جمع شدن این ضایعات در شکم میباشد. همچنین تحقیقات نشان داده این بیماری باعث بروز سرطانهای سینه و تخمدان نیز ممکن است بشود. در این مقاله سعی کردیم درباره بیماری آندومتریوز و علائم و درمان آن صحبت کنیم.
سوالات متداول
بیماری آندومتریوز چیست؟
این بیماری هنگامی اتفاق میافتد که غدد آندومتریال و بستره رحم، خارج از رحم رشد کند و تورم کند.
علائم بیماری آندومتریوز چیست؟
درد لگن، درد شدید در دوران قاعدگی، اسهال و یبوست، تکرر ادرار همراه با خونریزی.