داروی آداپتوژن چیست و چه خواصی دارد؟

۳.۴
(۵)

آداپتوژن ها داروهای گیاهی هستند و با اثرات استرس در بدن مقابله می کنند. استرس باعث تغییرات فیزیکی و شیمیایی بسیاری در بدن می شود، از جمله آسیب به سیستم عصبی، غدد درون ریز و ایمنی. آداپتوژن ها دارای خواص محرکی هستند که به مقابله با این اثرات مضر کمک می کند.

آداپتوژن ها اولین بار در طول جنگ جهانی دوم توسعه یافته و مورد مطالعه قرار گرفتند. دانشمندان به دنبال راهی برای کمک به خلبانان بودند تا در سطوح بالاتری کار کنند. اساساً، آنها به دنبال دارویی بودند که به خلبانان اجازه دهد بهتر، سریع‌تر و برای مدت زمان طولانی‌تری پرواز کنند و این تحقیقات منجر به معرفی این گروه گیاهان دارویی شد.

در ادامه این مطلب از ویکی درمان درباره انواع مختلف آداپتوژن ها، فواید آنها و اینکه چگونه می توانید آنها را به طور ایمن و موثر در برنامه سلامتی خود بگنجانید، شرح می دهیم.

آداپتوژن چیست؟

آداپتوژن ها یا سازگار کننده ها،مواد فعال در گیاهان و قارچ های خاصی هستند که ممکن است بر نحوه برخورد بدن شما با استرس، اضطراب و خستگی تأثیر بگذارند. گیاهان و قارچ ها اعمال سازگاری را ارائه می دهند. این گیاهان هنگام مصرف، عوامل استرس‌زای خاصی را در بدن شما هدف قرار می‌دهند.

سه ویژگی در مورد گیاهان سازگارکننده باید مورد توجه قرار گیرد: 

  • وقتی در دوزهای معمولی مصرف شود غیر سمی است.
  • به بدن شما کمک می کند تا با استرس مقابله کند.
  • به بدن شما اجازه می دهد تا به تعادل بازگردد (هموستاز).

مطلب پیشنهادی: کاشت حلزون گوش + مزایا

آداپتوژن چیست؟

با تقویت سیستم های داخلی بدن ما، آداپتوژن ها می توانند شادابی را تقویت کرده، خلق و خو را تثبیت کنند و عملکرد و تمرکز را بهبود بخشند. آنها را می توان به عنوان کپسول مکمل، چای یا تنتور مصرف کرد.

منظور از آداپتوژن ها برای کمک به بدن ما، ایجاد انعطاف پذیری در برابر استرس و کاهش اثرات بیشتر آن بر بدن است. آنها یک درمان نیستند و ممکن است در موارد شدید یا فوری اضطراب یا افسردگی، مؤثر نباشند. علاوه بر این، بهترین عملکرد آنها بر پایه یک رژیم غذایی متعادل و هیدراتاسیون کافی بدن است.

آداپتوژن ها در بدن ما چه می کنند؟

این گیاهان دارویی در سطح مولکولی با تنظیم تعادل پایدار در غدد هیپوتالاموس، هیپوفیز و آدرنال کار می کنند و در پاسخ به استرس نقش دارند. آنها با هک کردن پاسخ استرس در بدن کار می کنند. به طور معمول، وقتی بدن ما تحت استرس است، سه مرحله را پشت سر می گذاریم:

  • مرحله هشدار
  • مرحله مقاومت
  • فاز فرسودگی

همانطور که با یک عامل استرس زا مواجه می شویم، مثلاً شروع به وزنه زدن می کنیم، بدن ما با بیرون ریختن هورمون هایی مانند آدرنالین که عملکرد ماهیچه ها را بهبود می بخشد و توانایی ما را برای تمرکز و توجه به وظیفه در مرحله مقاومت افزایش می دهد، پاسخ می دهد. بدن به معنای واقعی کلمه در برابر عوامل استرس زا مقاومت می کند، بنابراین ما احساس انرژی و شفافیت بیشتری می کنیم، به لطف اینکه بدن به ما برای مبارزه با عامل استرس زا کمک می کند.

مطلب پیشنهادی: افزایش هوش هیجانی چگونه صورت می گیرد؟

آداپتوژن در بدن ما چه می کند؟

و سپس با احساس خستگی وارد فاز فرسودگی می شویم. آداپتوژن‌ها اساساً نقطه شیرین را در مرحله مقاومت  گسترش می‌دهند و به ما اجازه می‌دهند در قسمت قدرت و مقاومت بیشتر بمانیم.

آداپتوژن ها هم در حیوانات و هم در سلول های عصبی جدا شده مورد مطالعه قرار گرفته اند. محققان دریافته اند که آنها اثرات متعددی بر بدن دارند:

  • عناصر محافظت کننده عصبی
  • خواص ضد خستگی
  • اثرات ضد افسردگی
  • محرک سیستم عصبی مرکزی
  • افزایش ظرفیت کار ذهنی را افزایش می دهند و جلوگیری از استرس و خستگی

اگر هورمونی بیش از حد در بدن وجود داشته باشد، سازگارکننده ها به کاهش آن کمک می کنند. از طرف دیگر، اگر هورمون کافی وجود نداشته باشد، می توانند به جبران سطوح آن کمک کنند.

مطالعات همچنین نشان می دهد که آداپتوژن ها با سیستم ایمنی-عصبی-غدد درون ریز تعامل دارند، که به بدن کمک می کند مصرف انرژی خود را تنظیم کند و دفاع ایمنی قوی را حفظ کند. با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که تحقیقات در مورد گیاهان آداپتوژنیک و خواص آنها همچنان ادامه دارد. 

انواع آداپتوژن

گیاهان و قارچ‌های زیادی وجود دارند که به عنوان آداپتوژن معرفی شده اند اما اطلاعات کارشناسان در مورد بیشتر آنها هنوز محدود است.  تحقیقات نشان می دهد که آداپتوژن ها به روش های مختلفی از جمله بهبود خلق و خو، متعادل کردن هورمون ها، مبارزه با خستگی و تقویت سیستم ایمنی بدن به تنظیم کمک می کنند. یک مطالعه نشان می‌دهد که آداپتوژن‌ها ممکن است در کنار درمان‌های استاندارد برای بهبودی پس از جراحی، نارسایی احتقانی قلب یا بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) مفید باشند.

مطلب پیشنهادی: روش هایی برای درمان خانگی هموروئید؟!

انواع آداپتوژن

انواع مختلفی از آداپتوژن ها وجود دارند که رایج ترین آنها عبارتند از:

  • جینسنگ آمریکایی (Panax quinquefolium): جینسنگ آمریکایی از سیستم ایمنی پشتیبانی می کند (تعدیل کننده های ایمنی) و به کاهش التهاب برای تسکین درد (ضد التهاب) کمک می کند. علاوه بر این، این نوع جینسینگ با استرس مبارزه می کند و سیستم عصبی شما را تقویت می کند و واکنش بدن به محرک ها (جنگ یا فرار) را بهبود می بخشد. برخی از مطالعات نشان می دهد که جینسینگ آمریکایی می تواند سطح دوپامین را بازنشانی کند و خلق و خوی شما را تنظیم کند.
  • آشواگاندا (Withania somnifera): آشواگاندا با تنظیم متابولیسم و ​​کمک به آرامش شما با آرام کردن واکنش مغز به استرس، تأثیر مثبتی بر سیستم غدد درون ریز، عصبی، ایمنی و قلبی عروقی دارد. آشواگاندا به عنوان یک آنتی اکسیدان از سلول های شما محافظت می کند و تورم (واکنش ضد التهابی) را کاهش می دهد.
  • جینسینگ آسیایی (Panax ginseng): این نوع جینسنگ به رفع خستگی روحی و جسمی کمک می کند. جینسینگ می تواند انرژی و عملکرد شما را در طول فعالیت های استرس زا بهبود بخشد.
  • Eleuthero یا (Eleutherococcus senticosus): استرس و خستگی را از بین می برد و به عنوان یک تعدیل کننده به تقویت عملکرد ایمنی کمک می کند.
  • رودیولا (Rhodiola rosea): رودیولا علائم خستگی، اضطراب و افسردگی را کاهش می دهد. مطالعات نشان می دهد که رودیولا به بهبود عملکرد در موقعیت های استرس زا مانند محل کار یا در حین فعالیت بدنی کمک می کند.
  • Reishi: نوعی آداپتوژن قارچی است که برای تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با سرطان استفاده می‌شود و به دلیل اثربخشی آن در درمان تومورهای سرطانی مورد مطالعه قرار گرفته است.
  • Schisandra: برای بهبود تمرکز، هماهنگی و استقامت استفاده می شود.
  • تولسی (Tulsi): یا ریحان مقدس برای افزایش تمرکز، کاهش اضطراب و تقویت سیستم ایمنی استفاده می شود.

خطرات بالقوه و عوارض جانبی آداپتوژن

خطرات بالقوه و عوارض جانبی آداپتوژن ها

در حالی که گفته می شود برخی از آداپتوژن ها توانایی های ارتقای سلامتی دارند، برخی از آنها می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند، به ویژه اگر برای مدت طولانی یا در دوزهای بسیار زیاد مصرف شوند. مطالعات کمی وجود دارد که ایمنی مصرف آداپتوژن های خاص را در طول زمان بررسی کرده باشد و عوارض جانبی شناخته شده بسیار کمی از مصرف آداپتوژن ها وجود دارد.

آنها ممکن است با داروهای دیگر واکنش نشان دهند. اگر از داروهای تجویز شده خاصی استفاده می کنید، قبل از افزودن هر گونه آداپتوژن به برنامه روزانه خود با پزشک خود صحبت کنید یا با یک متخصص طبیعی یا گیاه شناس مشورت کنید. آداپتوژن انتخابی شما ممکن است با اثرات سایر داروهای شما واکنش نشان دهد.

آداپتوژن را فقط به این دلیل مصرف نکنید که بهترین دوست شما آن را مصرف کرده است. اثرات آنها می‌توانند از فردی به فرد دیگر واکنش متفاوتی ایجاد کند، بنابراین تحقیق کنید که کدام یک می‌توانند برای سلامتی شما بهتر عمل کنند. علاوه بر این، اگر باردار هستید، در دوران شیردهی یا نقص ایمنی هستید و به فکر مصرف گیاهان آداپتوژن هستید، با پزشک آگاه مشورت کنید.

آنها در دوزهای کمتر بهتر عمل می کنند. متخصصان مصرف گیاهان آداپتوژن را در دوزهای کوچک هر روز در طول شش تا ۱۲ هفته توصیه می‌کنند (مگر اینکه پزشکتان دستور دیگری به شما داده باشد). مصرف دوزهای بیشتر در یک جلسه ممکن است عوارض جانبی مانند تهوع، استفراغ، سرگیجه یا سردرد داشته باشد. برخی از افراد با مصرف انواع خاصی از آداپتوژن ها ناراحتی معده را تجربه می کنند، برخی دیگر ممکن است علائم آلرژیک داشته باشند.

مطلب پیشنهادی: ناباروری مردان

جینسنگ آمریکایی (Panax-quinquefolium)

سخن پایانی

اگرچه ممکن است مصرف آداپتوژن ها بی خطر باشد، اما مهم است که سایر اقدامات طبیعی برای ارتقای سلامت مانند خوردن یک رژیم غذایی سالم و انجام ورزش منظم را نادیده نگیرید. استفاده از اقدامات دیگر (مانند مدیتیشن یا تمرین ذهن آگاهی) برای کاهش تأثیر استرس بر بدن نیز مهم است. اگرچه مصرف روزانه آداپتوژن به سادگی مصرف یک مکمل است، اما بدون تغییر شیوه زندگی ممکن است برای ایجاد تفاوت تاثیرگذار در دراز مدت کافی نباشد.

به خاطر داشته باشید که آداپتوژن ها استرس را از زندگی فرد حذف نمی کنند، بلکه ممکن است بدن را قادر سازند تا از توانایی های خود برای تغییر و سازگاری با استرس استفاده کند. شواهد علمی بیشتری برای اثبات قطعی این ادعا و سایر ادعاهای ارتقا دهنده سلامت آداپتوژن ها مورد نیاز است.

سوالات متداول

نحوه مصرف آداپتوژن چگونه است؟

آداپتوژن ها از گیاهان و منابع طبیعی به دست می آیند. بنابراین می توان آنها را به روش های سنتی مختلف و حتی مدرن مصرف کرد، از جمله: افزودن آداپتوژن به غذا یا نوشیدنی، مصرف آداپتوژن ها به صورت کپسول، استفاده از تنتور: شکل مایع یک عصاره گیاهی، مصرف به صورت جوشانده و چای.

چه مدت باید این دارو را مصرف کنیم؟

کمتر از شش ماه

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟

میانگین رای ۳.۴ / ۵. تعداد رای: ۵

هنوز رای ثبت نشده است.

سمیرا حسن آبادی

من متخصص سئو و بهینه سازی سایت هستم. جزو نفرات اول تیم ویکی درمان بوده ام و خوشحالم که توانسته ایم محتوای به روزی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. همیشه برای بالا بردن کیفیت محتواها و خدمات ویکی درمان در تلاش خواهیم بود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *